VÁROSI MŰVELŐDÉSI HÁZ, KÖNYVTÁR ÉS SZABADIDŐ KÖZPONT

Cím: 6230 Soltvadkert, Kossuth u. 10.
Igazgató: Pájer Ildikó
Tel.: 78/582-585, 70/943-3431
Fax: 582-582
E-mail: muvhaz@soltvadkert.hu


Városi Művelődési Ház, Könytvár és Szabadikő Központ Alapító Okirata
Városi Művelődési Ház, Könytvár és Szabadikő Központ   Szervezeti és Működési Szabályzata

A városi fenntartású intézményhez a következő egységek tartoznak:
  • művelődési ház épülete, benne a könyvtár, a mozi, kiállítóterem és klubtermek;
  • sportcsarnok, melyben sport- és kulturális rendezvényeket, valamint bálokat egyaránt rendeznek;
  • a régi művelődési ház épülete a faházzal, mely irodáknak, kluboknak és alkalmi kisebb kirakodóvásároknak ad helyet;
  • Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény a Rácsos iskola épületében.

Állandó klubjaink és tanfolyamaink:

Filmklub, mozgáskorlátozott klub, cukorbetegek klubja, jóga csoport, foltvarrró tanfolyam, társastánc tanfolyam, balett, nyelvtanfolyamok, hátrányos helyzetűek tanodája, citerások és nótakörök próbái, autóstanfolyam, ezen kívül időszaki jelleggel különböző szakmai előadások.

Évente több kiállítást és számos ismeretterjesztő programot szervezünk, melyek nemcsak a közművelődésnek, hanem a társas érintkezésnek is jeles alkalmai.

KÖNYVTÁR

Nyitvatartási idő: 

Hétfő:        zárva, 14-17 
Kedd:        8-12,  14-17 
Szerda:     8-12,  14-17 
Csütörtök: 8-12,  14-17 
Péntek:     8-12,  14-18


Soltvadkert Város Önkormányzata Fenntartói nyilatkozat
Könyvtárhasználati Szabályzat
Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ Küldetés-nyilatkozat 
Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ STRATÉGIAI TERV 2014-2020
Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ Számítógéphasználati Szabályzat

A könyvtár szolgáltatásai

A városi könyvtár jelenleg az új művelődési központban, 161 négyzetméter alapterületen, 2 helyiséggel működik. 
Levelezési címünk: 6230 Soltvadkert, Kossuth u. 10. 
Telefon: 78/582-585 
Email: konyvtar@soltvadkert.hu

A földszinten található a felnőtt szépirodalom, a kézikönyvtár, a kötelező irodalom, a krimi-gyűjtemény, a vers-gyűjtemény és a dráma-gyűjtemény, idegen nyelvű könyvek, helytörténeti gyűjtemény, Soltvadkerti TV archív anyaga, 1993-tól 2008-ig DVD-n. Itt helyezkedik el a folyóirat olvasó- és könyvolvasó is. A beiratkozás, a kölcsönzés, a regisztrálás, az információ és a gépi katalógushasználat is a lenti szinten történik. A gyengén látók számára egy speciális monitoros nagyító áll rendelkezésre. A felső emeleten a szakkönyvek és a gyerekkönyvek találhatók. Itt biztosított 12 számítógépen az olvasói és az internet használat. A földszinti ill. az emeleti könyvtárban egyaránt használható az állományfeltáró gépi katalógus. Az állomány feldolgozása 1 gépen folyik. A könyvtáros munkát Turcsány Marianna és Légrády Andor látja el. Számítógépes rendszergazda Kubicsek Sándor.

Mit kínálunk? Mindenekelőtt 20 ezer kötet könyvnél többet, 64 fajta folyóiratot, közel 300 db hanglemezt, utazási videofilmet, CD-t, hangoskönyvtárat.

Ingyenes szolgáltatások

24 órás on-line katalógus, on-line határidős hosszabbítás. Könyvtárlátogatás, nyomtatott dokumentumok helyben olvasása, állományfeltáró használata, információ kérése a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól.

Katalógusunkat ITT tudja elérni

 

Beiratkozási díjért járó szolgáltatások

Az éves díj befizetése fejében nyújtott szolgáltatásaink közül a legismertebb a dokumentumok, könyvek, bekötött folyóiratok, térképek, és hangzó anyagok, hangoskönyvek kölcsönzése. A 16 évnél fiatalabb és a 70 év feletti olvasóinknak ez ingyenes. Egy alkalommal 6 dokumentum kölcsönözhető, amelyeket 1 hónap múltán vissza kell hozni. Ez a kölcsönzési idő - az előjegyzett dokumentumok és házi olvasmányok kivételével - két alkalommal meghosszabbítható, akár telefonon is. 

Az éppen kölcsönzésben lévő könyveket kérésre előjegyezzük, s beérkezésük után értesítést küldünk. Ha az állományunkban nem található meg az olvasó által keresett mű, könyvtárközi kölcsönzésben beszerezzük azt. A beiratkozott olvasóknak naponta 1 órás ingyenes internet használatot biztosítunk, amit előzetes telefonon vagy személyesen történő időpont egyeztetés után használhatnak az igénylők. Hangzóanyagok kölcsönzése ugyancsak lehetséges, melyek lejátszásához igény esetén CD-s magnót biztosítunk. 

Térítéses szolgáltatások

Kézikönyveinket, amelyek a hét aktív napjaiban nem kölcsönözhetők, péntektől keddig az olvasók rendelkezésére bocsátjuk. Meghatározott kötetért fizetni kell, csak térítés ellenében vehetők igénybe. Megadott témához összegyűjtjük a szükséges irodalmat. Az aktuális térítési díj ellenében fénymásolatot készítünk könyvekről, folyóiratokról, képekről és térképekről. Telefaxon elküldjük térítés ellenében levelét. Szkennelést, DVD írást, CD írást is vállalunk. 
Az Internet- és számítógép-használóknak nyomtató áll rendelkezésére, melynek térítési díja oldalanként történik. Elektronikus ügyintézés (segítségnyújtás a magyarorszag.hu honlap kezeléséhez, használatához). A gyerekeknek rendszeresen szervezünk vetélkedőket, könyvtári foglalkozásokat, melyeket igyekszünk az adott ünnepkörhöz, aktualitásokhoz kapcsolni. Technikai felszereltségünk lehetővé teszi filmek és digitális fényképek megtekintését. 

        


SPORTCSARNOK
Cím: 6230 Soltvadkert, Bocskai u. 2.
Tel: 78/480-823
A soltvadkerti sportcsarnok ünnepélyes avatására 1986. augusztus 20-án került sor. Régi álom vált valóra megépülésével, részben azért, mert a tanulóifjúság tágas, kultúrált, jól felszerelt objektumba mozoghat, másrészt a város kézilabdacsapatai számára megkönnyíti a felkészülést és a vendégcsapatok fogadását is lehetővé teszi. Az intézmény két évig épült és a város összefogásának köszönhetően nyerte el tervezett formáját, amelyben jelentős szerepet az akkori Tanács, a Jóreménység Szakszövetkezet, a Szőlőskert Szakszövetkezet, a Megyei Tanács és Soltvadkert polgárai, akik rengeteg társadalmi munkát végeztek el az építkezés során.
A több mint 3000 négyzetméteres épületben 1207 négyzetméter játéktér, öltözők, büfé, iroda, raktár és 300 személyes nézőtér helyezkedik el. Kihasználtsága óriási, hiszen helyet ad minden sporteseménynek, versenynek, így a téli teremfoci bajnokságoknak, edzőtáboroknak, de befogadóképessége miatt a város jelentős kulturális életének is színtere. Otthont ad műsoros előadásoknak,
koncerteknek, táncversenyeknek, zenés rendezvényeknek, báloknak, családi eseményeknek, sőt autó kiállítást is szerveztek már itt. Létrejötte után 11 évig (1986 - 1997) Bajusz Péter majd Szávayné Daskó Terézia igazgatta az intézményt. A képviselőtestület határozata alapján 1999-től összevont intézményként működik Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ néven.

 


 

LETÖLTHETŐ

A 2008. magyar kultúra napi III. Soltvadkerti Konferencia néhány előadása
 
Beischlagné Kerti Ilona- Szebb időskort biztonságban
Benkő Gábor - J.R.R. TOLKIEN ÉS A SZILMARILOK
Kocsis Karola - Boldog Kismanók a vízben - Babaúszás születéstől kisgyermekkorig
Légrády Andor - Kincsek a homokban, avagy mit találni a szőlőben?
Dr. Légrády Péter - Egy népbetegség közelről. A hypertonia igazi arca
Ritter Balázs - A DUNA BORRÉGIÓ
Szávay László - Az utópia jövője - Létrehozható-e a tökéletes társadalom?

A 2009. magyar kultúra napi IV. Soltvadkerti Konferencia néhány előadása
 
Dely Géza - A sírköves szakma Soltvadkerten
Szabadiné Viszmeg Erzsébet: - A soltvadkerti zsidó temető
Dr. Rohonczy Gyula - A gazdik gyásza
Ifj. Káposzta Lajos - Segítség a halálhoz, avagy a "szép halál"
Ficsor Gyula, - Végtelen hit, véges tudomány
Ribár János evangélikus esperes, - Vigasztalás és kilátás

A 2011. magyar kultúra napi Soltvadkerti Konferencia néhány előadása

Kistamás Tünde - Tradíció és innováció egy borvidéken Soltvadkert és Kiskőrös példáján keresztül
Szávay László - Vallás, mint politikai eszköz a negatív utópiákban
Pánczél Erika - Soltvadkert idegenforgalmi kitörési pontjai