Méhész Egyesület

Sokan vannak, akik a forró csók és az édes méz közé egyenlőséget tesznek. A méz a természet legcsodálatosabb ajándéka. Az aranysárga nedű előállításával, termelésével Soltvadkerten több mint fél évszázada foglalkoznak. Az ötvenes évek elején alakult a Méhész Egyesület mintegy tíz-tizenkét család összefogásával.
A rendszerváltozás óta a Fejér megyei Méhészek Egyesületének tagjai, akik támogatják a helyi szervezetet, illetve ellátják annak érdekvédelmét, szervezik a szakmai továbbképzéseket, közgyűléseket. Jövedelmezősége és a növekvő munkanélküliség eredményeképpen jelenleg harmincöt-negyven család foglalkozik méhészettel. A méhcsaládok száma közel kétezer. Az állomány egészségi állapotát méhegészségügyi felelősök ellenőrzik minden vándorlás előtt, állatorvos engedélye nélkül nem telepíthetők ki a kaptárak.
A természeti, környezeti adottságoknak köszönhetően Soltvadkerten elsősorban a gyümölcsméz és az akácméz termelése jelentős, de komoly mennyiséget nyernek a vaddohányból is. Fokozott biológiai értéke van a gyógynövény eredetű méznek.
A méz nem csak táplál, de gyógyító hatása is jelentős, legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor (fruktóz) csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban használt nád-, vagy répacukor. A mézben előforduló szabad aminosavaknak és egyéb szerves savaknak étvágygerjesztő hatása van. Több mint százféle íz- és illatanyagot, sokféle virágport tartalmaz, az élet számára létfontosságú ásványi anyagokban gazdag. Fenti tulajdonságai miatt jótékony, gyakran gyógyító hatást fejt ki a szervezetre, noha nem gyógyszer. A mézet, mint adalékot az ipar is felhasználja, számos kozmetikai cikk alkotóeleme.

A soltvadkerti méhészek rendszeres szereplői a helyi fesztiváloknak, ahol bemutatót tartanak.


Elérhetőség:
Haskó László elnök
6230 Soltvadkert, Nádas utca 15.
Tel: 78/480-735, 70/453-51-03